Practice what you preach


Syyt tämän blogin perustamiseen ovat itsekkäät. Olen herkkä potemaan maailmantuskaa ja vuosien saatossa olen todennut, että paras tapa lievittää ahdistusta on tehdä jotain konkreettista. Olen ollut vegaani kolme vuotta ja siitä on tullut tärkeä osa identiteettiäni. Se on helppoa. Ja siksi se ei enää riitä.

En pysty tekemään maailmasta parempaa kertaheitolla, mutta uskon yksilön tekemien valintojen merkitykseen. Esimerkissä on voimaa, vaikka se vaikuttaisi hitaasti. Toimimalla johdonmukaisesti omien arvojensa mukaan, voi aluksi vieraalta tuntunut tapa muuttua myös muiden silmissä normaaliksi. Olen todistanut tällaista asenteiden muuttumista lähipiirissäni eikä se ole vaatinut minkäänlaista pakottamista. Esimerkki ja aika riittävät. Tänä vuonna perehdyn kestävien valintojen tekemisen periaatteisiin ja yritän soveltaa niitä käytännössä parhaani mukaan kaikilla elämän osa-alueilla.

Siirtyminen vegaaniseen ruokavalioon on yksi suurimmista elämäntapamuutoksista, jonka yksittäinen ihminen voi ympäristön hyväksi tehdä. Haluan kuitenkin jatkossa kiinnittää huomiota myös kasviperäisten elintarvikkeiden ympäristövaikutuksiin – satokauden tuotteisiin, pakkauksiin, lähiruokaan ja luomuun. Lisäksi aion syventyä Zero Waste -filosofiaan sekä energiankulutuksen ja palmuöljyn ympäristövaikutuksiin.

Ekologisten ja eettisten valintojen tekeminen on usein kaikkea muuta kuin yksinkertaista. Kumpi esimerkiksi on lopulta on parempi vaihtoehto - vegaaniset vai nahkaiset, elinikäisellä takuulla varustetut kengät? Mistä vegaaniset kengät on valmistettu? Entä mitä elinikäinen takuu tarkoittaa käytännössä?

Tiedostan sen tosiasian, ettei kestävien valintojen tekeminen ole yksinkertaista. Vaikka kuinka toivoisin, on harva asia yksiselitteisesti hyvä tai huono. Haluan kuitenkin ottaa asioista selvää ja perustaa valintani tietoon mututuntuman sijaan. Toivon, että vuoden päättyessä surffailen Facebook-kirpputoreilla suvereenisti ja jätän muoviin käärityt välipalapatukat kaupan hyllylle vaivattomasti, sitä sen kummemmin ajattelematta.

Tavat muodostuvat hitaasti, joten annan itselleni aikaa sekä mahdollisuuden mokailla. Jotta päämäärä kuitenkin pysyisi kirkkaana mielessäni, raportoin kokemuksistani täällä.