Ei se mitä sanot, vaan se mitä teet


Edellisestä onkin aikaa. Life got in the way.

Syy siihen, miksi alun perin perustin tämän blogin, oli tarve tehdä jotain ilmastonmuutoksen pysäyttämisen eteen. Jotain enemmän. Vegaanisesta ruokavaliosta oli tullut vaivaton osa elämääni ja siksi halusin aloittaa muidenkin tapojeni muuttamisen kestävämpään suuntaan. Ja halusin avata valintojani tietoon perustuen kaikille, joita se saattaisi kiinnostaa.

Sitten Spark astui sattumusten kautta elämääni. Nyt minulla on kanava, jonka kautta pääsen levittämään tietoa ja toivoa yhdessä uskomattoman inspiroivien ihmisten kanssa. Ja samalla huomaan omien ajatusteni muuttuneen.

Sillä, mitä nyhrään kotini seinien sisäpuolella, on vain pieni merkitys verrattuna siihen, millaisia keskusteluja käyn ja millaisia valintoja normalisoin omalla toiminnallani kodin ulkopuolella. Uskon yhä, että lähetän kulutuskäyttäytymiselläni viestin yrityksille. Silti luulen, että suurimman vaikutuksen saan aikaiseksi silloin, kun joku toinen näkee ostokseni – kaupassa tai käytössä.

Otetaan esimerkiksi ruokakauppa: matkallamme mihin ikinä, haluan käväistä kaupan kautta. Mukanani olevalle ystävälle se sopii, joten teemme täsmäiskun ja poistumme kaupasta viidessä minuutissa, Vöner-paketti kourassa. Emme puhuneet siitä, mitä aion ostaa. Emme puhuneet ruuasta ylipäätänsä.

Mutta ystäväni näki mitä ostin, mistä osaa kauppaa se löytyi ja saattoi jopa pistää merkille mitä se maksoi.

Ja saattaa olla, että ystäväni kynnys ostaa kyseistä tai jotain muuta kasviperäistä tuotetta madaltui sillä hetkellä.

Suuri oivallukseni on siis se, että kasvisten alkuperän kyttäämisen sijaan haluan suunnata energiani ulospäin. Sosiaalisia normeja muutetaan näyttämällä esimerkkiä. Ja – tämän alleviivaan – syyllistämättä. Joten jatkan vegaanisten illallisten emännöimistä ja reseptien jakamista. Ja ryhdyn aktiivisemmin ehdottamaan ilmastoystävällisempiä vaihtoehtoja työpaikalla.

Kahvihuoneen pöydälle leivon banaanileivän. Viereen lappu ”VEGAANINEN. Saa ottaa”.

Ja sen banaanileivän ohjeen löydät muuten täältä.