Ajatuksia vegaanisesta kehonmuokkauksesta


Vegaaninen ruokavalio ja tavoitteellinen kuntosalitreeni ovat asioita, jotka eivät kovin usein päädy samaan lauseeseen. Vielä nytkin, kun eläinperäisistä tuotteista luopuminen tai niiden vähentäminen on yhä useammalle arkipäivää, en ole juuri törmännyt vegaaneihin kehonmuokkaajiin ulkomaisia Instagram-tilejä lukuunottamatta.

Oikein koostetulla ruokavaliolla ja treenillä vegaanin lihakset kasvavat siinä missä sekasyöjänkin. Silti, tavoitteellisen salitreenaajan ruokavalio näyttää yhä rakentuvan kanan ja raejuuston ympärille – aloittelijasta ammattilaiseen. Ekologisemmista ruokavalinnoista puhuminen lihasten kasvattamisen yhteydessä ei kuitenkaan ole aivan mutkatonta. Jotta lihakset kasvaisivat, täytyy syödä. Ja mitä enemmän lihasmassaa, sen suurempi energiankulutus. Lopputulema: suurten lihasten kasvattaminen ja ylläpito vaativat enemmän ruokaa kuin mitä perusterveelliseen elämään vaadittaisiin.

Ympäristön kannalta lihasten kasvattaminen esteettisistä syistä on siis jo lähtökohtaisesti järjetöntä. Olen joutunut perustelemaan itselleni, miksi ravaan salilla lähes joka päivä, lihaksikas kroppa tähtäimessäni.

Syy 1: se on parasta. Syy 2 on jo moniulotteisempi.

Siirtyessäni vegaaniseen ruokavalioon reilu kolme vuotta sitten, sain kuulla jatkuvalla syötöllä epäilyjä proteiinin riittävyydestä. Erityisesti miehet tuntuivat pitävän vegaanista ruokavaliota mahdottomana ajatuksena nimenomaan lihasten surkastumisen pelossa. Halusin todistaa toisin – ja haluan yhä.

Ajatus siitä, ettei vegaanisella ruokavaliolla ”elä” – erityisesti, jos olet mies – istuu tiukassa. Koska kasviperäisten ruoka-aineiden energiatiheys on pienempi kuin eläinperäisten, täytyy vegaanin syödä määrällisesti enemmän kuin sekasyöjän. Jos näin ei tee, jää energiansaanti helposti liian pieneksi. MUTTA. Jos ateriakoot ovat kunnossa ja ruokaa syödään tarpeeksi usein (vegaaneille suositellaan 5–6 ateriaa päivässä), ruokavaliosta saa riittävästi energiaa, vaikka treenaisi kovaa.

Jotta mielikuvat kasviperäisen ruokavalion riittämättömyydestä muuttuisivat, tarvitaan esikuvia. Ammattikehonrakentaja, joka on päässyt tuloksiinsa ilman eläinperäisiä ruoka-aineita, todistaa vääräksi mielikuvan siitä, etteikö vegaani voisi olla lihaksikas, saatikka ettei mies saisi itseään kylläiseksi vegaanisella ruualla.

Toki kehonrakentajan ruokavalio ei vastaa tavallisen sunnuntaitreenaajan ruokavaliota. Mutta kyse on mielikuvista. Ylimääräisen lihan kasvattaminen omaan kroppaan ei ympäristön näkökulmasta ole paras valinta. Mutta mielikuvat muuttavat maailmaa. Juuri siksi olen vegaaniksi ryhtymisen jälkeen kokenut, että omalla treenaamisellani on suurempi merkitys: kun kehityn, toimin itse konkreettisena todisteena siitä, että kyllä, tällä ruokavaliolla pysyy hengissä – ja enemmänkin.

Jos etsit treeni-inspiraatiota, tässä omia suosikkejani Instagramissa:

Vegaaninen kuntosali Berlin Strenght @berlin_strength

Victoria Lissack @victoria_lissack

Natalie Matthews @fitveganchef

Antti Ala-Laurinaho @anttialalaurinaho

Leonore Verheijen @carbsforthought

Asla Plantbased -blogissa julkaistiin joulukuussa ensimmäinen osa haastattelusta, jossa kerron ajatuksistani vegaaniseen elämäntapaan ja treenaamiseen liittyen. Voit lukea sen täältä. Kuva: Elsa Ojama