BANAANILEIPÄ / Banana Bread


Tämä banaanileipä on vakiotuomiseni brunsseille ja kahvitteluhetkiin. Kahvia ja kasvisruokaa -blogin Liisan ohjeella tehty banaanileipä saa yleensä aikaan reseptipyyntöjen vyöryn ja hämmästyneitä ilmeitä, kun kerron, että siihen on käytetty vain viittä aineisosaa eikä yhtään lisättyä sokeria! Ja se, että leipä on lisäksi vegaaninen ja gluteeniton, saa ihmiset jo lähes haukkomaan henkeään :D Jos siis mietit, mitä vegaanista herkkua tarjota ruokavalioosi epäilevästi suhtautuville, this is for you.

Mitä kypsempiä banaaneja käytät, sen makeampi ja kosteampi on lopputulos. Jos vaikka et muka keksisi mihin käyttää pilkulliset banaanit (jos kärsit ruuansulatusongelmista, käytä vain pilkullisia), tähän niitä uppoaa tertullinen. Mikäli mahdollista, tee banaanileipä valmiiksi tarjoilua edeltävänä iltana – se on sen arvoista!

Pro tip: tämä on muuten helppo väsätä esimerkiksi mökillä: mittaa kuivat aineet kannelliseen purkkiin ja ota matkaan baanaanit sekä viinitikka. Älä unohda leipävuokaa!

English version below!

BANAANILEIPÄ (veg, g)

1 leipä

5 dl banaanisosetta + 1 banaani koristeeksi (varaan tähän yleensä kuusi banaania)

3 dl kaurahiutaleita (käytä tarvittaessa gluteenittomia kaurahiutaleita)

2 dl mantelijauhoa

1 tl ruokasoodaa

1 rkl viinietikkaa (käytän tähän omenaviinietikkaa)

1. Laita uuni lämpenemään 200 c asteeseen ja vuoraa leipävuoka leivinpaperilla.

2. Soseuta banaanit esimerkiksi perunasurvimella.

3. Sekoita kaurahiutaleet, mantelijauho ja ruokasooda kulhossa. Lisää banaanisose ja sekoita tasaiseksi.

4. Lisää viinietikka ja sekoita huolella.

5. Kaada taikina vuokaan ja aseta päälle halkaistu banaani. Paina sitä kevyesti taikinan sisään ja paista 40 min. Anna jäähtyä ennen tarjoilua.

This one's a favorite! With only five ingredients this is my go-to whenever I need to serve something sweet and healthy. People are always asking for the recipe and can't believe it when I tell them it's vegan, gluten-free AND refined sugar-free! The recipe is from blog Kahvia ja kasvisruokaa and I'm so happy I came across it a few years ago <3

For this (and for every) recipe use ripe bananas! They are sweeter and better for your digestion. And, if possible, make this a day before serving – it'll be worth it.

BANANA BREAD (veg, g)

1 bread

2 cups mashed bananas + 1 one for decoration (I usually have six bananas at hand when making this)

1 1/5 cup rolled oats (use gluten-free if necessary)

4/5 cup almond flour

1 tsp baking soda

1 tbsp vinegar (I use apple wine vinegar)

1. Preheat the oven to 390 F (200 c) ja line a loaf pan with parchment paper.

2. Mash bananas with potato masher.

3. Combine oats, almond flour and baking soda in a bowl. Add mashed bananas and mix well.

4. Add vinegar and mix well.

5. Pour the mixture into a loaf pan and set two banana halves on top (press them gently inside the dough). Cook for 40 minutes. Let set before serving (preferably overnight).