Learning diary: ekologiset treenivaatteet – onko niitä edes olemassa?


Urheiluvaatteiden ympäristöystävällisyys on aiheuttanut minulle viime aikoina päänvaivaa. Huolenaiheita on useita: eri materiaalien valmistukseen vaadittava energia ja raaka-aineet, loppuun käytettyjen vaatteiden kierrätys sekä synteettisistä kuiduista irtoavat mikromuovit. Ongelmiin pureutuvia ratkaisuja on kyllä tarjolla, mutta yksikään ei ratkaise niitä kaikkia.

Mikromuovi

Treenivaatteilta vaadittavat ominaisuudet, kuten kestävyys, kyky siirtää kosteutta ja joustaa liikkeessä, saadaan useimmiten aikaan synteettisillä sekoitemateriaaleilla. Suurimmassa osassa kaupassa myytäviä urheiluvaatteita sekoitteina käytetään muovista valmistettuja kuituja, kuten polyesteriä, elastaania ja polyamidia.

Treenaan viidesti viikossa, ja kun siihen lisätään vielä hikisemmät koiralenkit, kertyy pestäviä koneellisia useita. Esimerkiksi elastaani haurastuu hien vaikutuksesta ja siksi siitä valmistetut vaatteet kannattaa pestä mahdollisimman pian treenin jälkeen, jotta niiden käyttöikä olisi mahdollisimman pitkä. Synteettisistä kuiduista irtoaa kuitenkin pestessä mikromuovia, joka päätyy vesistöihin ja siellä eläviin eläimiin.

Treenivaatteita on pestävä usein, siitä ei pääse yli eikä ympäri. Jos mikromuovia haluaa välttää, on huomio kiinnitettävä valmistusmateriaaleihin.

Luonnonkuidut vs. kierrätetyt synteettiset kuidut

Kierrätettyjen kuitujen valmistus vaatii vähemmän energiaa kuin uusien kuitujen tuotanto. Markkinoilta löytyy urheiluvaatteita, joiden valmistukseen on käytetty kierrätettyjä synteettisiä materiaaleja. Näistä polyamidia ja polyesteriä voidaan kierrättää loputtomasti niiden laadun kärsimättä joko murskaamalla ja sulattamalla käytetty tuote uudelleen kuiduiksi tai kierrättämällä se kemiallisesti takaisin lähtöaineeksi. Kierrätyskuidun valmistaminen kuitenkin edellyttää muiden materiaalien erottelua polyesteri- tai polyamiditekstiileistä. Esimerkiksi elastaani on muita synteettisiä kuituja heikkolaatuisempaa ja sen erotteleminen muista sekoitemateriaaleista on haastavaa ja vaikeuttaa kierrättämistä. (Onne 2017.)

Luonnonkuiduista mikromuovia ei tietenkään irtoa. Kuitenkin, esimerkiksi polyesterin valmistukseen tarvitaan huomattavasti vähemmän energiaa kuin puuvillan valmistamiseen. Lisäksi puuvillan kasvatuksessa käytetään valtavasti vettä sekä keinotekoisia lannoitteita ja torjunta-aineita. Myös luomupuuvillan kasvatukseen tarvitaan hyvin suuri määrä vettä. Kierrätyspuuvillasta valmistettuja vaatteita on tarjolla, mutta kuitujen valmistustavasta johtuen niistä tehdyt tuotteet voivat olla heikkolaatuisempia. (Onne 2017.) Koska puuvilla ei siirrä kosteutta iholta erityisen hyvin, se ei myöskään sovi ominaisuuksiltaan runsasta hikoilua aiheuttavaan urheiluun.

Mitä siis tehdä?

Lukemani perusteella ekologisin materiaali treenivaatteiden valmistukseen on lyocell. Lyocell (kauppanimeltään Tencel) on biohajoava selluloosamuuntokuitu, jota valmistetaan muun muassa nopeasti kasvavasta eukalyptuspuusta. Kuitu on vahvaa ja sillä on hyvä kosteudensiirtokyky ja siksi se toimii urheiluvaatteissa. En kuitenkaan ole löytänyt pelkästä lyocellista valmistettuja urheiluvaatteita. Esimerkiksi amerikkalainen Vyayama valmistaa kauniita (ja kalliita) joogavaatteita tencelistä, mutta mukaan on sekoitettu kierrättämistä vaikeuttavaa elastaania.

Kehitysvaiheessa olevia ympäristöystävällisiä kuituja ovat PLA ja Ioncell-F (jota muuten kehitellään Aalto-yliopistossa). PLA on polyesterinkaltainen materiaali, jota valmistetaan kasveista. Ioncell-F -kuitua taas valmistetaan puusellusta (Onne 2017). Näiden kuitujen kehitystä on siis syytä pitää silmällä!

Mutta mitä valita NYT?

Kierrätetty materiaali on ympäristön kannalta parempi vaihtoehto kuin uusi. Synteettisten kuitujen uudelleen käyttäminen ei kuitenkaan estä mikromuovin irtoamista niistä valmistetuista vaatteista. Kierrätyspuuvillasta ei irtoa mikromuovia, mutta sen ominaisuudet eivät sovi kaltaiselleni hikoilen-kun-katsonkin-kuntofillaria -tyypille. Ellen jostain löydä kokonaan lyocellista valmistettuja treenivaatteita, on jälleen kerran priorisoitava ja yritettävä valita vähiten huonoin vaihtoehto tarjolla olevista.

Tässä muutamia vastaan tulleita potentiaalisia vaihtoehtoja:

Népra

Yogamii

  • Tanskalainen joogavaatemerkki, joka valmistaa vaatteita luomupuuvillasta. Tuotteet valmistetaan eettisesti Intiassa. (* Kuvissa Yogamiin Long Tights ja Strap Top. Tuotteet voitettu arvonnassa.)

Vyayama

  • Jenkkimerkki, joka valmistaa tuotteitaan Portugalissa. Osa tuotteista on valmistettu yli 90 % Tencellistä. Hinta kirpaisee, mutta vaatteet ovat kauniita.

Lähde:

Suvi Onne (2017): Urheiluvaatteiden uusi elämä, case: Népra