LINSSI-PUNAJUURISOSEKEITTO / Lentil & Beetroot Soup


Lämmin keitto maistuu pakkasella, mutta vieläkin parempaa on pitkän päivän jälkeen löytää pakastimesta sinne unohtunut, mikroa vaille valmis ateria. Uudelleen lämmitetty keitto maistui aivan yhtä hyvältä kuin tuoreena, joten taidan vastaisuudessakin pitää muutaman annoksen jemmassa.

Punajuuret ovat työläitä käsitellä ja roiskeilta on mahdoton välttyä, mutta maku korvaa vaivan ja punaisiksi pinttyneet kädet. Lisäksi kotimaiset juurekset ovat talvella ympäristöystävällinen valinta. Proteiinipitoiset linssit tekevät keitosta ruokaisan, joten nälkäisimmänkin syöjän pitäisi pysyä tyytyväisenä muutaman tunnin ajan ;)

English version below!

LINSSI-PUNAJUURISOSEKEITTO (veg)

noin 6 annosta

1 kg punajuuria

3 dl kuivia punaisia linssejä

2 sipulia

2 valkosipulinkynttä

noin 5 dl vettä

4 tl kasvisliemijauhetta

mustapippuria

1 laakerinlehti

2 dl kaurakermaa

1. Kuori ja pilko punajuuret.

2. Kuori ja hienonna sipulit sekä valkosipuli. Kuumenna öljy kattilassa ja kuullota sipuleita muutama minuutti.

3. Lisää punajuuret sipulien joukkoon ja mausta mustapippurilla.

4. Lisää vettä niin, että punajuuret peittyvät (lisää tarvittaessa). Lisää myös laakerinlehti ja kasvisliemijauhe. Anna kiehua hiljalleen, kunnes punajuuret ovat aivan kypsiä (noin 40 minuuttia).

5. Sillä aikaa, kun punajuuret kypsyvät, huuhtele linssit ja keitä ne pehmeiksi suolalla maustetussa vedessä. Kaada vesi pois.

6. Kun punajuuret ovat kypsiä, lisää joukkoon linssit ja kaurakerma. Soseuta keitto sauvasekoittimella. Lisää tarvittaessa suolaa ja vettä, jotta koostumuksesta tulee sopiva.

LENTIL & BEETROOT SOUP (veg)

6 servings

1 kg beetroot

1 1/5 cup (3 dl) dry red lentils

2 onions

2 cloves garlic

2 cups (5 dl) of water

4 tsp vegetable stock powder

black pepper

1 bay leaf

1 1/5 cup (2 dl) oat cream

1. Peel and quarter beets.

2. Peel and thinly dice onions and garlic cloves. Heat a large pot over medium heat and add oil. Once oil is hot, add onions and garlic. Sauté for few minutes, stirring frequently.

3. Add beets and black pepper.

4. Add water to coat beets (add more if needed), bay leaf and vegetable stock powder. Stir well. Bring to a low boil over medium heat, cover and cook until the beets are fork tender.

5. In the meantime, rinse lentils and cook them in water with salt.

6. Once beets are cooked, add lentils and oat cream. Use an immersion blender and purée until creamy. Add salt and water if needed.