Lokakuu: millä valinnoilla on ilmaston kannalta merkitystä?


Lokakuu oli ilmastouutisten superkuukausi. IPCC:n julkistama raportti on nostanut ilmastonmuutoksen otsikoihin tavalla, jota ei suomalaisessa mediassa olla tähän mennessä nähty. 8000 ihmistä kokoontui Senaatintorille osoittamaan mieltään kunnianhimoisemman ilmastopolitiikan puolesta ja tulevista eduskuntavaaleista povataan ilmastovaaleja.

Poliittisten päätösten lisäksi julkiseen keskusteluun ovat nousseet myös yksilöiden tekemät valinnat ja niiden ilmastovaikutukset. IPCC:n raportin mukaan noin 70 % maailman päästöistä syntyy yksilön kulutusvalinnoista. Luku on suuri, mutta koen sen tietyllä tapaa rauhoittavaksi: valinnoillani todella on merkitystä.

Krooninen ilmastoahdistukseni kiittää numeroin esitetystä tiedosta, joka kertoo, millä tavoin ja kuinka paljon hiilidioksidipäästöjä on mahdollista vähentää arjen keskellä. Jos tunnet tarvetta muuttaa tapojasi ilmastoystävällisemmiksi, mikset tekisi sitä mahdollisimman tehokkaasti. Aloita vaikka näin:

Laske omat päästösi

Verkosta löytyy erilaisia laskureita henkilökohtaisten päästöjen kartoittamiseen. Sitran Elämäntapatesti ja Spark Sustainabilityn Carbon Donut ovat esimerkkejä näistä. Laskureiden avulla on mahdollista selvittää, mistä päästöt syntyvät ja verrata niitä keskivertosuomalaisen tuloksiin. Samalla näet, miten hiilipäästöt eri lähteistä suhteutuvat toisiinsa: liikenteen osuus kaikista päästöistä kasvaa nopeasti suureksi, jos vuoteen mahtuu yksi tai useampi lento.

Selvitä, millaiset valinnat vähentävät päästöjäsi eniten

Kun tiedät, mistä päästösi syntyvät, niitä on helpompi lähteä vähentämään. Mutta miten? Osa vähäpäästöisemmistä valinnoista on helpompi toteuttaa kuin toiset. Ja osa valinnoista on sellaisia, jotka vähentävät päästöjäsi huomattavasti enemmän kuin muut. Esimerkiksi valojen sammuttelu on huomattavasti tehottomampaa energiansäästöä, kuin energiansäästölamppuihin siirtyminen. Ja kun vaihdat sähkösopimuksesi ekosähköön, fossiilisista energianlähteistä syntyvät päästöt poistuvat sähkönkulutuksestasi kokonaan.

Mieti, mitkä ovat niitä valintoja, joita sinun on mahdollista lähteä toteuttamaan. Tee niistä tapoja.

Kun taitat työmatkasi pyörällä kerran viikossa tai valitset vegaanisen lounaan, vähennät päästöjäsi. Pyöräile töihin kahdesti viikossa ja vähennät niitä vieläkin enemmän. Spark Sustainabilityn artikkelista löydät esimerkkejä siitä, kuinka monta hiilidioksidikilogrammaa voit säästää milläkin valinnalla. Ottamalla selvää asioista voit vähentää päästöjäsi mahdollisimman paljon mahdollisimman vähällä vaivalla.

Esimerkiksi: seuraavan kerran salaattibaarin tiskillä kokeile, saisitko koottua maukkaan salaatin ilman lihaa tai juustoa. Ja kevään reissua suunnitellessasi mieti, voisiko mielenkiintoisia rantakohteita löytyä Euroopan sisältä. Tarkista samalla, kuinka paljon lennoista aiheutuvien päästöjen kompensoiminen maksaisi – voisiko matkabudjetista irrota kompensoimisen vaatima summa? Korvaa ruokakerma kaurakermalla ja kokeile kahvilassa kahvia kauramaidolla – voisitko kenties käyttää sitä kotonakin?

Ja vaihda se sähkösopimus.

Älä pysähdy. Voisiko aiemmin liian haastavalta tuntunut muutos onnistua nyt helpommin?

Saatat yhtäkkiä huomata, että uudesta tavasta toimia on todella tullut tapa: se ei vaadi sen kummempia ponnisteluja. Olisiko nyt aika tarkastella uudelleen sellaisia valintoja, joiden tekeminen on aikaisemin tuntunut ylitsepääsemättömän haastavalta? Olisitko

valmis kokeilemaan, hiipuisiko juustonhimo, jos yrittäisit olla hetken aikaa ilman? Ja nyt, kun kierrättäminen kenties jos sujuu, voisitko harkita vaatteiden ostamista käytettyinä?

Oman kokemukseni mukaan tapojen muuttaminen onnistuu, kun niille antaa aikaa. Lisäksi on tärkeää, että syy muutoksen takana todella motivoi. Mitä enemmän otat selvää asioista, sitä paremmin ymmärrät, mitä on pelissä. Informaatiotulvan aikakaudella mutuun ei tarvitse luottaa, vaan vastaukset ovat google-haun päässä. Koska lähteitä on kuitenkin monenlaisia, suosittelen laittamaan seurantaan Spark Sustainabilityn (jonka tiimissä myös allekirjoittanut on saanut kunnian olla mukana), jonka missiona on tuoda ilmastotiede kaikkien saataville ymmärrettävässä muodossa.