Syyskuu: zero waste -kylpyhuone


Zero waste -syyskuun innoittamana kriittinen katseeni kohdistui keittiön lisäksi myös kylpyhuoneeseen. Koska ruokaa on ostettava viikottain, olen keskittynyt välttelemään muovia erityisesti ruokakaupassa. Uusia kosmetiikka- ja kauneudenhoitotuotteita sen sijaan tulee hankittua harvemmin. Kuluneen kuukauden aikana olen testaillut innoissani lahjaksi saamiani vegaanisia ja luonnonmukaisia tuotteita – löysimpä vihdoin myös herkälle iholleni sopivan luonnonkosmeettisen deodorantin!

Vegaaninen deovoide, Kaurilan Sauna

Olen käyttänyt luonnonkosmeettisia deodorantteja vuoden päivät. Ongelmaksi on kuitenkin osoittautunut ruokasooda, jota löytyy suurimmasta osasta luonnonmukaisia deodorantteja – kyseinen ainesosa aiheuttaa minulle kirvelevää ihottumaa. Olen kokeillut myös ruokasoodattomia deodorantteja, mutta niiden teho ei riitä käytössäni mihinkään. Aineenvaihduntani on yleinen vitsin aihe ja hiki virtaa jo kahden askeleen jälkeen. Olen siis purrut hammasta ja sietänyt kirvelyn.

Sain jokin aika sitten lahjaksi helsinkiläisen Kaurilan Saunan vegaanisen ja hajusteettoman deovoiteen. Ainesosaluottelosta löytyy kookosöljyä, sheavoita, mantelivahaa, perunajauhoa ja ruokasoodaa. Ja jostain syystä tuote ei ärsytä ihoani lainkaan! Kainalot pysyvät kuivina ja raikkaina pitkään ja voide on helppo levittää. Iso suositus! (Kaurilan Saunan verkkokaupasta voi muuten myös tilata täyttöpusseja suoraan kotiin! <3)

Viime aikoina silmääni ovat pistäneet myös erilaiset DIY-deodorantit. PS Olen vegaani -kanavalta löytyy simppeli ohje itsetehtyyn deovoiteeseen, joka menee ehdottomasti testiin!

*Jos olet vasta aloittamassa luonnonkosmeettisten deodoranttien käyttöä, anna kropallesi aikaa tottua. Voi mennä hetki, ennen kuin tuotteet alkavat toimia halutulla tavalla. Älä luovuta heti – teet palveluksen sekä itsellesi että ympäristölle!

Valkosavi shampoopala, Carita Cosmetiikka

Myös luonnonkosmeettiset shampoot ja hoitoaineet ovat olleet käytössäni pitkään. Palashampoot ovat kutkutelleet mieltäni jo jonkin aikaa, mutta varoitukset siitä, kuinka voi vaatia useita pesukertoja, ennen kuin hiukset tottuvat ja tulevat puhtaiksi, ovat saaneet minut lykkäämään käytön aloittamista. Kun sitten sain lahjaksi suomalaisen Carita Cosmetiikan shampoopalan, syitä vitkutteluun ei enää ollut.

Yllätyksekseni hiukset tulivat puhtaiksi jo ensimmäisellä kerralla. Syynä saattoi olla pitkään jatkunut luonnonkosmetiikan käyttö hiuksia pestessä. Joka tapauksessa ihastuin tuotteeseen heti! Käyttökin on helppoa: palaa hierotaan märkään päänahkaan pyörivin liikkein, kunnes hiukset ovat vaahtoutuneet. Muovista taidetaan siis päästä eroon myös shampoopullojen kohdalla!

Luffakiekko

Luffa eli pesusienikurkku on Kaakkois-Aasiasta kotoisin oleva köynnöskasvi. Sen rankaosasta tehdään pesusieniä, joita voi käyttää sekä kropan pesemiseen että tiskialtaan puhtaaksi hinkkaamiseen. Luffaa saa ostettua myös isompina paloina, joita voi leikata veitsellä itselleen sopiviksi paloiksi.

Luffasientä ei ole vielä tullut testattua käytännössä, mutta ajatus kaiken maailman taikasienten korvaamisesta luonnonmukaisella vaihtoehdolla viehättää. Lokakuun agendalla voisikin olla kodin siivousvälineiden päivittäminen muovittomiin ja tee-se-itse puhdistusaineiden testaaminen!